Blogi

9. maaliskuuta 2016 15.37

Jokainen diabetesta sairastava on erilainen – niin on myös hänen hoitonsa

Kun vastaanotolle tulee ihminen, jonka verensokeri on toistuvasti koholla, diagnoosiksi todetaan diabetes. Se on yleisnimitys ryhmälle erilaisia sairauksia. Seuraava askel on diagnoosin tarkentaminen. Aina ei ole selkeää, onko kyse tyypin 1 vai 2 diabeteksesta. Ja myös niiden välille mahtuu useita eri sairauksia.  

Mitä enemmän diabeteksesta saadaan tietoa, sitä monimuotoisemmaksi se tulee. Tarkkaa diagnoosia tärkeämpää usein onkin, miten diabetes ilmenee, kuinka ihminen voi ja kuinka hänen arkensa ja elämänsä sujuu diabetekseen sairastumisen jälkeen.

Hoito on aina yksilöllistä, sillä diabetes itsessään ilmenee ja kehittyy eri tavoin eri yksilöillä. Ihmiset ovat erilaisia ja elävät monenlaisissa elämäntilanteissa, yhteisöissä ja ympäristöissä. Pelkkä verensokerin hoitaminen ei riitä. Emme hoida sairautta, vaan ihmistä, jolla on diabetes.  

Syyskuisten Diabetesmessujen slogan ”Minun diabetekseni ei ole kansansairaus” muistuttaa diabeteksen yksilöllisyydestä. Keskustelu julkisuudessa profiloituu vahvasti tyypin 2 diabetekseen ja elintapasairauteen. Todellisuus on paljon monitahoisempi.  

Diabetesmessut ovat mahdollisuus tutustua diabeteksen hoitoon, sen kehitykseen ja hoitoa tukevaan ja nopeasti kehittyvään teknologiaan konkreettisesti huippuasiantuntijoiden luennoilla ja ohjauksessa. Uudenlaisessa tapahtumassa ajantasainen diabetestieto on helposti niin terveysalan ammattilaisten kuin kansalaisten ulottuvilla.  

Ihmisen oma arki ja ympäristö huomioon hoidossa  

Jokainen diabetesta sairastava elää omaa arkeaan omassa ympäristössään. Kun tieto sairastumisesta pitkäaikaissairauteen tulee, oma elämä ja mieli on järjestettävä uudelleen. On hyväksyttävä sairaus, joka kulkee aina mukana erilaisissa elämäntilanteissa.  

Diabeteksen haasteet ovat erilaiset erilaisissa diabetesmuodoissa ja eri-ikäisillä henkilöillä, kuten lapsiperheessä, nuoruudessa, raskauden aikana, ruuhkavuosina ja ikäihmisellä. Myös diabeteksen vaiheet vaihtelevat lupaa kyselemättä ja liian matalan verensokerin riskit ja mahdolliset lisäsairaudet tuovat omat huolensa arkeen.  

Diabeteksen hoito on pitkälti omahoitoa ja hoidon toteuttamiseen sitoutumista. Se edellyttää asioiden punnitsemista konkreettisesti kunkin ihmisen omassa elämässä yhdessä asiantuntevan lääkärin ja hoitajan sekä tarpeen mukaan moniammatillisen tiimin kanssa. Mitä on tehtävä sairauden hoitamiseksi? Kuinka lääkitys toimii ja järjestyy? Kuinka verensokeria mitataan tai insuliinia annostellaan vaihtelevissa tilanteissa? Kuinka diabeteksen hoito kulkee arjessa mukana olematta liian rankkaa?  

Diabeteksen tyyppi vaikuttaa keskeisesti diabeteksen hoitoon. Insuliinipuutoksen korvaushoito tyypin 1 diabetesta sairastavilla vaihtelevissa tilanteissa, erilaisten syömisten ja liikunnan mukaan on usein kovinkin haasteellista. Eri insuliinivalmisteet käyttäytyvät yksilöllisesti ja valinnanmahdollisuuksia niin valmisteiden kun niiden annostelutapojenkin suhteen pitäisi olla.

Uudet sokeriarvojen seurantamenetelmät helpottavat hoitoa ja tuovat turvallisuutta ja joustavuutta arkeen. Tyypin 2 diabeteksen riskiryhmiä seulotaan aktiivisesti ja näin diabetesta päästään hoitamaan hyvissä ajoin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tehokas elintapahoito ja tarpeellinen lääkehoito aloitetaan, sen parempia ovat tulokset.  

 Pirjo Ilanne-Parikka

Pirjo Ilanne-Parikka
Ylilääkäri
Diabetesliitto  

Ilanne-Parikka luennoi Diabetesmessuilla 23.–24.9.2016 Tampere-talossa tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen hoidosta sekä toimivasta omahoidosta.


Diabetesmessut 23.-24.9.

Tervetuloa Diabetesmessuille Tampere-talolle 23.-24.9.
Messut avoinna pe-la klo 9-17
Liput 10€ (jäsenet 6€)
Tutustu ohjelmaan >>

Diabetesmessujen Blogi

Sensoriteknologiasta elämänlaatua diabeetikon arkeen
Markku Saraheimo, LT, diabetologi

Lihavuusleikkaus toi uuden elämän
Olli Nyberg, varapuheenjohtaja, LILE ry

Vertaistuki on voimaa – isovanhemmatkin tukevat toisiaan
Eeva Autio, Isoäiti, äiti ja vertainen, aiemmin työuralla diabeteshoitaja

Minun diabetekseni ei ole kansansairaus
Janne Juvakka, toiminnanjohtaja, Diabetesliitto
 ry

Diabeteksen hoidon periaatteet haltuun - erityisesti vanhustenhoidossa
Pirjo Ilanne-Parikka, ylilääkäri, Diabetesliitto ry

Istun - enkö muuta voi?
Eira Taulaniemi, liikuntasuunnittelija Suomen Diabetesliitto ry

Säätämisen maailmanmestarit
Tanja Huutonen, Diabeteslapsen äiti ja arjen säätäjä

Ikäihmisten diabeteksen hoito tarvitsee ryhtiliikeen
Päivi Hyry, vastaava sairaanhoitaja Viola-koti, Tampere

Jokainen diabetesta sairastava on erilainen - niin on myös hänen hoitonsa
Pirjo Ilanne-Parikka, Ylilääkäri Diabetesliitto